Имам да ти кажа толкова много неща…
от Арт колекцията Телеком

14/12/2021 - 20/03/2022

Вернисаж на 14 декември, вторник, от 18.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

На два етажа в Двореца са подредени над 70 произведения на 37 автори, от 21 страни, включително и България, от една от най-знаковите колекции за съвременно изкуство – тази на Deutsche Telekom, която  бележи началото си през 2010 с фокус изкуството на Източна и Югоизточна Европа. Изложбата в Националната галерия е деветото голямо музейно представяне на Арт колекцията Телеком от създаването й до днес.  Произведения от нея се показват не за първи път пред българска публика. Различното сега е в подхода на работа, селекцията, каталожното издание.

Кураторите Боряна Вълчанова и Мартина Йорданова избират темите политика и медии, които взаимно се допълват. Свързаните с първата тема произведения разглеждат войната, болката, цензурата, абсурда, бедността, сексуалната ориентация, еманципацията, влиянието на институциите – всички връзки и действия, които определят живота ни през последните години, като интерпретацията на авторите е от буквална до метафорична. Другата тема отразява взаимоотношенията на изкуството от Източна и Югоизточна Европа с масовите медии, тяхната промяна и влияние върху обществото, начина на живот и въпросите, поставяни от тях на дневен ред. Изразните средства варират от конвенционалните форми до видеото и инсталацията. Заглавието на изложбата показва ясно, че изкуството, особено съвременното, иска да общува с нас по много теми. То е средство за комуникация в реалността, в която живеем, споделяме и създаваме заедно.

 

 

Участници в изложбата:
Анета Гжежковска
Агнешка Полска
Влад Нанка
Владимир Худек
Владо Мартек
Гета Братеску
Дан Пержовски
Игор Грубич
Йон Григореску
Клара Хоснедлова
Красимир Терзиев
Ксения Гнилицка
Лито Кату
Лука Кеджо
Лъчезар Бояджиев
Марко Тадич
Мартина Вачева
Младен Стилинович
Невин Аладаг
Недко Солаков
Никита Кадан
Нилбар Гюреш
Паулина Оловска
Петра Ферианкова
Правдолюб Иванов
Раденко Милак
Роман Ондак
Роман Уранек
Саня Ивекович
Христина Иваноска
Чиприян Мурешан
Шейла Камерич
Шукран Морал
Ясмина Цибич
EQUALS Collective
Little Warsaw
Slavs and Tatars