Музеят за християнско изкуство, разположен в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, е създаден през 1965 като филиал на Националната галерия. Експозицията представя християнското изобразително изкуство по българските земи и е сред най-богати колекции на икони в света. Времевият диапазон е от официалната християнизация на Римската империя през ІV век до Българското национално възраждане през ХVІІІ - ХІХ в. Иконите, стенописните фрагменти, щампите, ръкописите и църковната утвар са притежания на Националната галерия, на Националния археологически институт с музей при БАН, на Националния исторически музей, на Националния църковен историко-археологически музей, на музеите в Шумен, Велико Търново, Несебър, Русе, Пловдив, на Рилския, Бачковския, Преображенския, Етрополския и други манастири.

За храм-паметника „Св. Александър Невски”

Внушителната петкорабна кръстокуполна базилика в неовизантийски стил е осветена на 24 август 1924. В изписването й участват известни руски и български художници: Виктор Васнецов, Василий Савински, Григорий Мясоедов, Александър Кисельов, Николай Бруни, Август Розентал, Антон Митов, Иван Мърквичка. В подземния етаж се намира криптата, предназначена за гробница, но в нея не са извършвани погребения.

Решението за изграждането на храма е взето през 1879 в памет на Освобождението на България в резултат на Руско-турската война. Издигнат е по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев (1848 – 1918) на най-високото място в София – 552 м надморска височина. Княз Александър І Батенберг се обръща с възвание към българите за доброволни дарения. Събрана е внушителната сума от 1 900 000 тогавашни лева. Основният камък е положен с изключителна тържественост на 3 март 1882 , четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор. В основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството. Строежът започва през 1904 и е завършен през 1912, като цялостното изпълнение възлиза на обща стойност 5 500 000 лева.

Александър Невски, велик княз на Владимиро-Суздалското княжество (1252-1263), известен с победата си над Тевтонския орден в битката при Чудското езеро, е провъзгласен за светец от руската православна църква и е патрон на руския император Александър II.

пл. „Св. Александър Невски”
1000 София

       

РАБОТНО ВРЕМЕ
От вторник до неделя – 10:00 до 18:00 ч.
Каса: до 17.30 ч.

Почивни дни – понеделник, официалните празници в България, Коледа, Нова година и Великден.

Билет – 6 лв.
За ученици, студенти и пенсионери – 3 лв.
В четвъртък – 2 лв.

Безплатен вход: деца до 12 г., посетители с физически увреждания, ученици и студенти от художествените училища, служители на музеи и галерии, журналисти, членове на СБХ, ICOM, ICOMOS, AIAP, AICA.

Беседа (на български, английски и руски език): 40 лв.

Доц. д-р Ралица Русева– завеждащ филиал
e-mail: rrousseva@abv.bg
+359 2 981 57 75