10 години – Да запазим Корал
ленд арт, инсталации, дизайн пърформанс
Куратори: Биляна Калоянова, Весела Станоева, Борис Сергинов

Вернисаж на 17 декември, петък, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Изложбата отразява събитие, провеждано от 2011 до 2021 на плаж Корал от студенти и преподаватели от НБУ и чуждестранни университети, свободни артисти и утвърдени автори с фокус сайт-спесифик арт – изкуство, правено за определено място. Включва работи от областите на ленд арт и концептуализъм, дизайн пърформанс, инсталация през практиките за рециклиран дизайн и реди-мейд. Целта е да бъдат показани различни гледни точки и концепции за мястото като основополагащ генератор на художествения процес, както и да бъдат представени пред широката общественост произведенията на фотографи, визуални артисти и дизайнери, участвали през изминалите десет години в проекта „Да запазим Корал“.

В изложбата участват творби, реализирани във времето под ръководството на проф. Оливър Лангбайн (Oliver Langbein) – основател на Subversive Аrchitecture, проф. д-р Борис Сергинов – един от радикалните автори, работещи в областта на съвременните форми от 1990-те до днес, творби, реализирани под ръководството на проф. Ларс Хармсен (Lars Harmsen) – дизайнер, артист и преподавател в Университета за приложни науки и изкуства Дортмунд, д-р Биляна Калоянова – дизайнер и преподавател в НБУ, автор на книгата „Концептуален и устойчив дизайн“, фотографии и концептуални образи на доц. д-р Васил Гарнизов – един от основателите на НБУ и специалността „Антропология“ в България, д-р Руслан Лозев, д-р Евелина Гебрева, Весела Станоева – куратор, концептуален дизайнер и сценограф, д-р Иво Попов и много други.