Асен Пейков (1908 – 1973)
Глава на Джорджо де Кирико, 1946

бронз, 33/20/29 см
Зала 16

Популярността на Асен Пейков надхвърля границите не само на България и Италия, но и на Европа. Успешната си кариера на търсен и високо ценен майстор на скулптурния портрет той развива и блестящо допълва с многобройни постижения в областта на монументалната и декоративната пластика. Най-често името му се свързва с внушителната деветметрова фигура на Леонардо да Винчи, издигната през 1960 на летище Фиумичино в Рим.

Асен Пейков е роден в София на 28 юни 1908. От 1932 до 1937 е студент в Държавната художествена академия в класа по скулптура на проф. Андрей Николов и завършва със златен медал.

През 1938 младият художник пристига в Рим. Скоро неговото ателие става притегателен център за представители на културния и артистичен елит: Джорджо де Кирико, Алберто Савиньо, Бруно Барили, Ренато Гутузо, Перикле Фацини.

Българинът е умел и проникновен портретист, способен да улови и предаде сложните психологически състояния на моделите.

През 40-те години създава портрети на изтъкнати личности, сред които е и Джорджо де Кирико (1888-1978) – художник от гръцко-италиански произход, основател на метафизичната школа в изкуството от първите десетилетия на ХХ век и предшественик на сюрреализма. В по-късните години на творчеството си Де Кирико се връща към принципите на класическата живопис. В тази стилистика е и двойният портрет, който той прави на Асен Пейков и неговия син Родолфо.

В Италия българинът попада във водовъртежа на модерните течения в изкуството на ХХ век, но изповядва принципите на фигуративното изкуство и сътворените от него образи като конструктивно изграждане и като изразителност напомнят за класическия римски портрет. Умел рисувач, Пейков демонстрира своя талант и възможности в една любопитна автопортретна скица, която шеговито назовава „Асен Пейков – футурист”. През 50-те и 60-те години той става един от най-търсените и високо ценени скулптори-портретисти в Италия. Негови модели са актрисите София Лорен и Ава Гарднър, но и изтъкнати дейци на културата и науката като големия италиански режисьор Федерико Фелини и откривателя на пеницилина Александър Флеминг. През 1956 Асен Пейков е първият скулптор, на когото се предоставя възможността да създаде портрет на Папа Пий ХІІ, а в края на живота си работи и по статуя на президента Кенеди.

Художникът живее сред приятели и съмишленици и работи успешно в Италия в продължение на повече от три десетилетия. През този период той намира различни начини да поддържа жива връзката си и с България. След Втората световна война подарява на българския министър-председател Георги Димитров уникален комплект за шах, в който всяка фигура е оригинална пластика, различна от останалите.

Асен Пейков умира на 25 септември 1973. На негово име има площад в Рим и улица в София.

Слава Иванова