ОN AIR
Гостите на Дарик радио
100 фотографски портрета на Константин Вълков

15/04/2022 - 8/05/2022

Журналистите в едно радио не знаят точния брой на слушателите си, не усещат тяхното внимание и реакции, не чуват ехото от думите си. Ефирът на обективната журналистика е платформа на отговорността в публичното говорене, с всички тънкости на дипломатичността да се популяризират мнения и позиции, експертни анализи, редки гледни точки, широки дискусии.

“On Air” e групов портрет на ефира на Дарик радио, на гостите пред микрофона в студиото. Тя е втора част от визуалния проект гоСТОЛюбив от 2019 и поредна изложба на медията, която е заявен меценат на изкуствата. Черно-белите портретни фотографии, заснети от началото на 2019 до март 2022, създават паралелна визуална история на радиото.

Изложбата въздейства като документална хроника — безпристрастна и обективна. Тя е памет за времето чрез селекция от 100 черно-бели фотографски портрета на президенти, премиери, артисти, художници, финансисти, журналисти, писатели, общественици… Експонирани заедно, те са и кратка енциклопедия: кой кой е в публичното пространство.

В диапазона между черното и бялото, с контрастна светлина, фотографиите са направени в традицията на класическия портрет — минималистични, с акцент върху  моментното състояние. Без външни детайли и предварителна подготовка, те са съсредоточени в улавяне на временни емоции. Отвъд думите, портретите визуализират каузата на Дарик радио — ефир за идеи, ефир за новини, ефир за утвърдени и нови таланти.

За автора: Константин Вълков е програмен директор на Дарик радио. От 2018 реализира визуалната поредица “гоСТОЛюбив”, в която снима гостите на Дарик. Над 200 са портретите в нея. Константин Вълков е работил в “Ретро радио” и списание “Егоист”, автор е на статии в много български и чуждестранни вестници и списания.

За куратора: Мариета Ценова е незивисим куратор, работила е като арт-директор, стилист на списание “Егоист”, както и за множество печатни издания и проекти в Европа. Работи и като дизайнер на театрални костюми, на книги и други печатни издания. Заедно с Константин Вълков и екипа на Дарик радио подготвя двугодишното печатно издание “Dolce Far Niente”.