Никола Танев (1890 – 1962) е известен и ценèн още приживе като майстор на пейзажната живопис, усвоил творчески уроците на импресионизма и постимпресионизма. Между 1908 и 1912 той учи в Парижката академия за декоративни изкуства. През 1910 посещава ателието на Клод Моне в Живерни. Завръща се в България през 1912 и организира първата си самостоятелна изложба. Никола Танев е един от създателите на дружество „Родно изкуство” и участва активно в неговите изложби през 20-те и 30-те години на ХХ в. Важно място в творчеството му заемат пейзажите от Карлово, които започва да рисува през 1927. Създава и редица натюрморти и голи тела.

Къщата музей отваря врати през 1970-те. В този апартамент художникът живее от 1931 до смъртта си през 1962. Запазени са части от така наречената „българска стая”, която той създава през 1926 за една от изложбите на дружество „Родно изкуство” - вдъхновена от народното творчество и представляваща комплект от изрисувани мебели, керамика, извезан текстил и предмети от бита. За реализацията на този свой проект Никола Танев обикаля България и прави множество рисунки на стенописи, каменни релефи, чешми, дърворезби от епохата на Българското възраждане.

Националната галерия предлага възможността да се посетят къщите-музеи на ярки фигури в историята на българското изкуство и култура от първата половина на ХХ в. Скулптурите на Иван Лазаров и живописта на Никола Танев и Вера Недкова могат да бъдат видени в интериора на домовете, в които част от тях са били замислени и създадени.

Работно време
Вторник – петък: 10.00 – 17.30 ч.
Почивни дни – събота, неделя и понеделник, официалните празници в България, Коледа, Нова година и Великден
Предварително записване за посещение: +03592 980 00 73
Билет – 3 лв.
Безплатен вход: деца до 12 г., посетители с физически увреждания, ученици и студенти от художествените училища, служители на музеи и галерии, журналисти, членове на СБХ, ICOM, ICOMOS, AIAP, AICA.

Къща музей „Никола Танев”
бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” № 89