Андрей Николов (1878-1959) „пренася“ Италия на своя столичен адрес. „Червената крепост” е построена през 1929 не само за семеен дом, но и като творчески оазис. Далеко от шума на централните софийски улици може да се изгубиш сред лабиринти от входове, изходи и множество стълби, които те възкачват към тераси с красиви гледки. Самата атмосфера провокира създаването на изкуство – големи салони, ателиета и леярна. Скулпторът създава къща, носеща неговия темперамент в стил, както самият той отсича: „Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия.” Арх. Иван Васильов прави проекта по скиците на ваятеля.

Националната галерия предлага възможността да се посетят къщите музеи на ярки фигури в историята на българското изкуство и култура от първата половина на ХХ в. Скулптурите на Иван Лазаров и Андрей Николов, и живописта на Никола Танев и Вера Недкова могат да бъдат видени в интериора на домовете, в които част от тях са били замислени и създадени.

Къщата на Иван Лазаров е отчуждена през 1970. Частна държавна собственост.

Апартаментът на Вера Недкова е завещан през 1995. Частна държавна собственост.

Апартаментът на Никола Танев е завещан през 1955. Частна държавна собственост.

Националната галерия стопанисва и следните обекти, които предстои да бъдат отворени за посещение:

Къщата на Александър Божинов – завещана през 1978. Публична държавна собственост.

Къщата на Андрей Николов – частично отчуждена през 1974. През 1976 синът на скулптора дарява останалата част. Публична държавна собственост. През 2000 с решение на Върховния административен съд части от имота са върнати на наследниците.

Работно време: Вторник – петък: 10.00 – 18.00 ч.
Почивни дни – събота, неделя и понеделник, официалните празници в България

Билети: 3 лв.
Безплатен вход: деца до 12 г., посетители с физически увреждания, ученици и студенти от художествените училища, служители на музеи и галерии, журналисти, членове на СБХ, ICOM, ICOMOS, AIAP, AICA.

Във връзка с реорганизация и обновяване на експозицията, къща музей „Андрей Николов“ е временно затворена за посещения.

Къща музей „Андрей Николов“
Ул. „Любен Каравелов“ № 15, София