НИЕ СМЕ/БЯХМЕ ПРИРОДА
БОРЯНА ВЕНЦИСЛАВОВА

17/02/2022 - 17/04/2022

Вернисаж на 17 февруари (четвъртък), от 18.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Смятаме ли, че имаме всичко?
Човечеството унищожава природата за свои цели, индустрията изчерпва безскрупулно нейните ресурси. Природата има права, които са нарушени и е време те да бъдат защитени!

Боряна Венциславова отвежда зрителя към актуални теми, свързани с климатичната криза и връзката на човека с природата и пледира за преосмислянето на отношението към нея с досегашната ни роля на собственици и експлотатори. Художничката ни напомня, че „ние сме природата“ и нашето отношението към нея е отношението ни към самите нас.

Изложбата се състои от серия фотографии, озаглавена „Призрачни светлини“, които показват както природни пейзажи, така и част от цивилизацията – банкомат, бензиностанция, оръжеен магазин и др. и във всички тях присъства светлината, която символизира човека и неговото присъствие/отсъствие в тях. Според Боряна Венциславова: „Светлината е много важен символ – тя може да бъде начало, но и край, да бъде топла или студена, да поддържа живота, но и да го унищожава.“. Във филма „Ние природата“ художничката дава глас на природата, която отправя своите послания към хората, призовавайки за промяна веднъж завинаги в начина, по който се отнасяме към околната среда и нейните ресурси, преди да е станало твърде късно. Представена е и инсталацията „Ние сме/бяхме“, която пренася елементи на природата и на светлината директно в галерийното пространство.

Темата за екоцида е слабо застъпена в България. Произведенията на Боряна Венциславова ни обръщат внимание, че нанасянето на масови щети на околната среда, унищожаването или загубата на екосистемата на дадена територия до степен, при която животът на обитателите в нея е или ще бъде сериозно нарушен и застрашен, трябва законово да бъдат прекратени.

Проектът се осъществява паралелно в Квадрат 500 и изложбеното пространство на партньорите ни УниКредит Булбанк в УниКредит Студио. „Ако ти пожелаеш“ („If You Want It”) е заглавието на изложбата в УниКредит Студио, за което Боряна Венциславова черпи вдъхновение от плаката на Джон Ленън и Йоко Оно от 1969, който гласи: „Войната свърши. Ако ти пожелаеш“, „War Is Over. If You Want It.”. Ако ние пожелаем да спрем „войната“, която сами сме повели срещу най-важното – природата и зачетем нейните права, ако за момент обмислим неправомерните си действия срещу нея, ще спрем да воюваме срещу самите себе си. “Край с екоцида! Ако ти пожелаеш!” “ECOCIDE IS OVER! If You Want It!”.

„Ако ти пожелаеш“ може да бъде видяна в УниКредит Студио от 10 февруари до 15 март.

Изложбата „Ние сме/бяхме природа“ (“We/re Nature”), показана за първи път през март – юни 2021 в Кунстфорум Виена с куратор Лиза Ортнер-Крайл, се организира с финансовата подкрепа на Федерално министерство на изкуствата, културата, държавната служба и спорта на Австрия, Посолството на Австрия и на УниКредит Булбанк.

За артиста:

Боряна Венциславова e родена в София. Живее и работи във Виена и София. Завършва магистратура в Университета по приложни изкуства, Виена.
Интердисциплинарната художничка работи в областта на фотографията, филмa/видеото, инсталацията, пърформативното и медийното изкуство.

Нейни произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби, както и на редица медийни и филмови фестивали във Виена, Лос Анджелис, Линц, Берлин, Ню Йорк, София, Пловдив, Москва, Истанбул и Сплит, сред тях са: Belvedere 21, Кунстфорум Виена, Музей за съвременно изкуство Лентос в Линц, МАК Виена, МАК Лос Анджелис, триенале Линц, k/haus, quartier21 във Виена. Kunstraum Kreuzberg/Bethanien в Берлин, Радиатор в Ню Йорк, Софийската градска художествена галерия, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство на Националната галерия, галерия Академия на НХА, Credo Bonum, IDFA, Diagonale, EMAF, transmediale, filmwinter, Rencontres internationales, Berwick Film and Media Arts Fest.

Боряна Венциславова е носител на наградата на град Виена през 2017.

Работите й са в редица частни и обществени колекции, сред които на Австрийското министерство за култура и изкуство, на град Виена, на Националната галерия, София, Белведере 21, Лентос, Eсел/Албертина, Естерхази, Aнерленер и др.

През 2017 е отличена с австрийско гражданство за заслуги във визуалните изкуства.