Колекция Басат
Съвременно изкуство в Испания

1/03/2018 - 9/04/2018

Eкспозицията представя 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век, като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър Калдер, Анди Уорхол, Кристо.

Инициативата на Институт Сервантес и посолството на Испания в София е основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

В последните четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат”- един от най-представителните фондове с основни творби от историята на изкуството на XX век. От 1973 насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над две хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанското изкуство от периода след Гражданската война до наши дни. От 2009 седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството „Музей за съвременно изкуство в Матарó“ и „Колекция Басат”. Намира се в сградата „Нау Гауди”, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883.

ЛУИС БАСАТ (Барселона, 6 октомври 1941) е един от най-известните испански рекламисти и колекционери. Дядо му е роден в Шумен, наследник на евреите, прогонени от Испания през 1492. Луис късно разбира за връзката си с България. През 2016 е удостоен от Министерството на външните работи на Република България да бъде посланик на добра воля. Като малък мечтае да стане футболист, моряк или архитект. На 24-годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви – книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 основава рекламната агенция „Басат & Асосиадос“, днешната „Басат Огилви“ (след прехвърляне на дялове в мултинационалната компания „Ogilvy & Mather“). Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992, носител е на множество награди в областта на рекламата. През 2004 името му фигурира в списъка на „Най-влиятелните мъже в рекламата”. През 2006, когато навършва 65 години и се пенсионира, “Басат Огилви” е първа сред рекламните агенции в Испания.
„Ако дядо ми, Самуел Басат, българин, роден на 19 март 1870 в Шумен…, можеше да види тази втора изложба на колекцията „Басат“ в Националната галерия в България, би се възгордял, че корените му са стигнали толкова далеч толкова години след като той напуска родната си земя, за да се премести първо в Константинопол…, където се е родил баща ми, и после в Барселона, където съм се родил аз. Затова бих искал да посветя тази изложба на паметта му – сега, на 148-ата година от рождението му в България.“