Станислав Беловски
АЗ ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВЯ НЕЩО…

Още със заглавието на изложбата Станислав Беловски заявява позициятата си на главно действащо лице, което не може да стои встрани, обърнато към себе си, занимаващо се с чисто естетически въпроси.

„Художникът не е академичен изследовател, за да трябва да е обективен или неутрален. Изкуството е преди всичко лична позиция, вид политически акт. Преди няколко години започнах да правя работи в градска среда и в социалните мрежи, за да стигна до хора, които не биха влезли в галерия да гледат моето изкуство. Желанието ми е да ги провокирам да осмислят и аргументират своето мнение по значими социални въпроси. Големите решения не се взимат някъде „горе“, а ги правим ние с личния си избор. Всеки един от нас е важен и може да променя нещата…“, казва Станислав Беловски по повод уличния стенсил „Путин и мъртвото му тяло“, обиколил репортажите на световните агенции през март и април 2022.

Изложбата поставя акцент на този аспект от работата на артиста: улично изкуство от 2022, дигитални колажи и картини, създадени като реакция на войната в Украйна, започнала точно преди една година на 24 февруари, както и рефлексия спрямо призивите за „неутралитет“, намиращи отзвук в обществото ни.

Темата за осмисляне на общото ни минало и отпечатването му върху настоящето е обект на работата на Станислав Беловски в серия негови самостоятелни и групови проекти през годините, представени в изложбата с отделни произведения: “Correction of Socialism”/„Корекция на социализма“ (2014), “Forget Your Past“/„Забрави миналото си“ по инициатива на фотографа Никола Михов (2017), “No Reason to Leave from the Sun” / „Няма причина да напуснем Слънцето“ (2019) и други. Специално място заемат монументалните паметници като знаци на колективното ни минало и на това как артистичните намеси могат да преобърнат смисъла и да неутрализират символите, с които са натоварени.

Бързината на артистичната реакция към актуални събития определя и изразните средства на Станислав Беловски. В творбите си той включва цитати и заемки от широкоизвестни произведения на изкуството, архивен снимков материал, личен фотоархив и документални фотографии и репортажи от мястото на военните действия,  обръща се към общоизвестни, иконични образи. За своите колажи артистът използва произведения на известни художници като Ернест Пиньон-Ернест, Ричард Хамбълтън, Рой Лихтенщайн, Гюстав Кайбо, Каспар Давид Фридрих и фотографите Айвор Прикет, Слим Ааронс и други, като към всяка творба има описание на първоизточника, времето и мястото на излагането й в публичното пространство.

Станислав Беловски (роден през 1976 в София) е визуален артист, добре познат със своите изложбени проекти: за социализма – “Correction of Socialism”/„Корекция на социализма“ (2014), за пънка – “Make Art Not Friends”/„Прави изкуство, не приятели“ (2017), за космоса – “No Reason to Leave from the Sun” /„Няма причина да напуснем Слънцето“ (2019), личния „MIRROR, MIRROR” (2020), урбанистичния „Nostalgic Dystopia” (2022). От 2018 година Беловски е известен и с артистичните си намеси в градска среда, които може да се проследят в инстаграм профила му sbelovski и са многократно отразени в световните медии.

Последни самостоятелни изложби: „Nostalgic Dystopia” (2022) и „MIRROR, MIRROR” (2020) в галерия „Кредо бонум“, София; „No Reason to Leave from the Sun” (2019) и „Make Art Not Friends” (2017) в галерия „Нюанс“, София; „S’exprimer” (2017) в изложбеното пространство на „6-ти септември“ 1, София.

Общи участия: фестивал „Реките на София“ (2020); „Tomorrow Belongs to Whom?”, групова изложба в рамките на SAW-Sofia Art Week//Swan Song 2020, галерия Espace PORT A (2020); „Космодрум: 2019 – една година от бъдещето” (2019), Градска галерия – Пловдив; „ART Revolution Taipei 2019”, International Artist Salon, Световен търговски център Зала 3, Тайпе, Тайван; „Космодрум”, галерия „One“, София (2019); групова изложба в Chan Liu Art Museum, Тайпе, Тайван; номинация за голямата награда в  Националния конкурс за изящни изкуства, скулптура и графика на Allianz Bulgaria, галерия „Шипка 6” на СБХ (2018); „International Artist Grand Prix”, X-Power gallery, Тайпе, Тайван; „Forget Your Past”, галерия „Фотосинтезис“, София (2017) и други.