ХII Международен фотофестивал – биенале ФОДАР
ОБРАЗ И ПОДОБИЕ

Вернисаж на 6 юни (вторник), от 18.00 до 20.00 часа

Под мотото „Образ и подобие“ 454 автора от 78 страни изпратиха творби в конкурса на ХII-я Международен фотофестивал – биенале ФОДАР, което показва големия интерес към него на творци от целия свят. Международното жури определи за участие в изложбата 274 отпечатани копия, представящи 21 автора от 12 страни. Присъждат се три награди – голяма, за дебют и за хуманистична фотография.

Регламентът за поредното издание на фестивала беше разпространен във виртуалното пространство от 44 електронни портала на национални сдружения, специализирани учебни заведения и медии, което поставя биеналето сред водещите световни фотографски събития и доведе до почти двойно увеличение на броя на участниците в сравнение с минали години.

На 8 юни от 17,00 ч. в изложбената зала ще се проведе теоретичен семинар на тема „Образ и подобие“. В него ще вземат участие експерти в областта на хуманитарните науки и визуалните изкуства от СУ „Св. Климент Охридски”, НАТФИЗ и други висши учебни заведения, от галерии и НПО, студенти, фотолюбители и утвърдени визуални артисти. На 22 юни от 16,00 ч. за желаещите да научат повече ще бъде организиран тур в експозицията.

Фондация „Фодар“ е създадена през 1999 с предмет на дейност в областта на визуалните изкуства, с приоритет на фотографията и с основно събитие Международния фотофестивал – биенале ФОДАР. Изданията са тематични, приемат се фотографски серии и цикли. В журитата участват от 9 до 11 експерта в областта на фотографията, визуалните изкуства и хуманитаристиката.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Столичната програма „Култура“.