НИНА РУСЕВА. АТЛАНТИДА

9/05/2023 - 20/08/2023

Откриване на 9 май, вторник, 18.00 часа

Изложбата „Атлантида” е авантюра за сетивата, отворена врата към представата за действителността и миналото, смела и мечтателна провокация да срещнем неизвестното или несъществуващото, макар и само в един картинен свят.

Голяма част от картините Нина Русева създава специално за случая. Екстремното и същевременно вълнуващо емоционално преживяване ни откъсва физически от заобикалящата действителност и ни понася към далечни светове. Перу, Антарктида, Перперикон или изгубените земи на Атлантида се разкриват пред погледа на зрителя, пречупени през личната емоция и усещане на художничката, през материализираното в живопис богато нейно въображение и любопитство към неизвестното.

Пейзажите на Нина Русева са на границата между абстракция и реалност, ярки и темпераментни, създаващи усещане за динамика и в същото време носещи спокойствието на безлюдното пространство, в което доминират природните форми. Големите мащаби предполагат смело боравене с формата, цвета и едрите мазки, плътно положени върху платното. Ярката палитра и честото използване на тъмен контур са отличителен белег на изобразителния език на Нина Русева и засилват усещането за илюзорност на природните картини.