МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА СТЪКЛОТО – 2023

6/10/2023 - 3/12/2023

Международното биенале на стъклото, утвърдило се като едно от най-мащабните арт събития у нас, в своето четвърто издание представя под надслова „Заедно“ автори от 48 държави – в Квадрат 500, галерия „Средец“ на Министерството на културата и галерия „УниАрт“ на Нов български университет.

Основната изложба е разположена в Квадрат 500. Сред авторите в нея е чешкото дуо Станислав Либенски (1921 – 2002) и Ярослава Брихтова (1924 – 2020) – учители и приятели на арт директора на биеналето Константин Вълчев, както и техният сънародник Вацлав Циглер. Акцент в изложбата е осъщественото с подкрепата на посолството на кралство Нидерландия в София представяне на нидерландски художници, селектирани от куратора Хан де Кльойвер – член на международното жури.

И през настоящата година гостуват автори от италианската (муранска) школа в художественото стъкло. Благодарение на съдействието на Италианския културен институт в София, с пластика, напомняща разточителното рококо, участва един от световноизвестните италиански майстори – Лучо Бубако, както и изкусната бижутерка Катерина Дзуки. Тяхна съвместна творба беше показана на предишното издание на биеналето.

Чешката манифактура за стъкло Бома/Bomma показва отличени автори в организирания от нея ежегоден световен конкурс по студена обработка на стъкло GCWC, провеждан в град Светла над Сазава, Чехия.

В рамките на изложбата, на 6 и 7 октомври, традиционно ще има и лекционна програма с гостуващи участници в биеналето.

Галерия „Средец“ ще бъде домакин от 17 октомври до 3 ноември на пътуваща изложба на унгарски майстори на стъклото, наречена Glassification.hu и организирана от Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария. Изложбата в галерия „УниАрт“, озаглавена „Началото“, от 31 октомври до 30 ноември ще представи работи на студенти и преподаватели от департамент „Стъкло“ във Факултета за изящни изкуства на Анадолския университет и ателието по стъкло в Нов български университет, създавайки основа за бъдещо сътрудничество между двете висши учебни заведения.

Почитателите на изкуството от стъкло, които нямат възможност да посетят изложбите и лекциите на живо, ще могат да ги проследят във виртуалното пространство, благодарение на предоставената от Лаунджи/Lounjee платформа IBG Connect.

Пълната програма на Международното биенале на стъклото може да бъде видяна тук.