История и действителност
Изложба на съвременно китайско изкуство

5/10/2018 - 16/12/2018

От началото на ХХ век китайското общество преминава през огромни промени – от бедност и слабост към просперитет и сила. Следвайки тези промени, китайското изкуство се развива по пътя на устойчивостта, етническото и културното самочувствие. Още повече, че отварянето на Китай към света и започналите преди 40 години реформи карат китайските художници с ума и очите си да се свържат със съвременната епоха. Те се вдъхновяват от родината си, полагат усилия за формиране на уникален китайски стил, станаха активен играч на международната художествена сцена.

Пред българската публика тринадесет художници разкриват с изразните средства на живописта, графиката, инсталацията и обекта своите размишления и идеи върху историческата традиция, върху настоящата ситуация в Китай и в света.

Участниците в изложбата са известни и активни в работата си съвременни творци. Те идват от различни провинции в Китай, както и от различни институции: училища по изкуства, университети, творчески организации. Включени са и млади художници с изграден индивидуален стил.

Екип
Куратори: Джао Ли, Пън Уей
Асистент куратор: Ян Джъгъ
Координатор на изложбата: Джан Лили
Асистенти на изложбата: Джоу Лонг и Джина Баларева