Християн Бакалов
ЧИСТО (бъдеще)

Вернисаж на 16 септември, сряда, от 10.00 до 18.00 часа
САМСИ, бул. „Черни връх” 2

„ЧИСТО (бъдеще)“ на българо-френския артист Християн Бакалов, живеещ и работещ през последните 30 години в Париж, Нант, Лозана и Брюксел, е втората инсталация от трилогията „ЕТЕРНИЯ“, посветена на концепцията за вечност на нидерландския философ Барух Спиноза. Създадена специално за пространствата на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, тя предлага необичайна среща със съвременното изкуство чрез активиране на сетивата и чувствителността, като балансира между различни артистични форми, чрез които авторът развива специфичния си език за комуникиране с публиката.

Физическото „потапяне“ на зрителя в материята на произведението му позволява да възприеме връзката с него като преживяване, а не само като съзерцание. Посетителите ще влизат в инсталацията един по един на всеки 10 минути, което им осигурява индивидуално включване в изложбата и е в съответствие с препоръките за спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Бакалов и неговите пърформъри ще създадат оптималните условия за спокойно и приятно преминаване през пространствата на музея.

През 2013 година Бакалов започва работа по първата си потапящо-пърформативна визуална инсталация – „СВЕТЪЛ“, в която главна роля играе публиката. Чрез „размиване“ на границите между пърформативно действие и визуална инсталация, Бакалов разработва серия от „потапящи” методи за въвеждане на публиката в паралелна реалност чрез различните сетива.

От 9 до 99-годишни, от арт специалисти до хора, стъпващи за първи път в музей, галерия или театър, оригиналните „артистични машини“, които Бакалов адаптира за всяко пространство и в които въвлича посетителя, успяват да стимулират всеки, присъствал на тях да преосмисли начина, по който се свързва не само с изкуството, със самия себе си и с другите, но също и с вечните теми за смисъла на живота и смъртта, реалността и нейните паралели, света като отражение в нас – пречупващо ни обратно в него и отвъд видимите му граници.

„ЧИСТО (бъдеще)“ е продуцирана от АrtEast Foundation, София с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и с медийната подкрепа на Столична община и Платформа 0090, Антверпен.