ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО
Семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“

#ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Княгиня Мария Луиза произхожда от френската династия на Бурбоните, в чийто герб са изобразени ириси. Самата тя рисува ириси, които днес се пазят в колекцията на Националната галерия.

#НАРИСУВАЙТЕ цвете, което бихте избрали да символизира Вашата фамилия.

Приемете предизвикателството на отдел Образователни програми на Националната галерия
и изпратете своя отговор на edu_nag@yahoo.com, а ние ще го публикуваме!

КНЯГИНЯТА И ИРИСИТЕ

Княгиня Мария Луиза е първата съпруга на княз Фердинанд. Автор на нейния портрет е Иван Мърквичка, който е чех по произход. Той пристига в България по покана на правителството и е един от създателите на новото българско изобразително изкуство. След смъртта на княгиня Мария Луиза, княз Фердинанд поръчва нейния портрет на Иван Мърквичка. В тази мащабна работа откриваме много символи. Ирисите от двете страни на трона символизират вяра, надежда, обновление, и тъга и скръб. Рамката също е произведение на изкуството, специално изработено за този портрет от основателя на българската скулптура – Борис Шац (1866-1932). Подготвените предизвикателства са част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.

Подготвените предизвикателства са част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.