ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО
Семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“

#ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Едгар Дега (1834 – 1917)
Рисунка, ок. 1865
Национална галерия

 

ОПИТАЙТЕ се да заемете същата позиция като нарисуваната балерина!
Приемете предизвикателството и изпратете своя отговор на edu_nag@yahoo.com, а ние ще го публикуваме!

ДА УЛОВИШ ДВИЖЕНИЕТО

Танцът съпътства живота на хората още от древни времена. Дали за да изрази чиста наслада, да бъде част от церемония, религиозен обред или традиция – желанието за движение под съпровода на музика е присъщо на всички нас. Малцина са художниците, успели да уловят неговата природа.

Едгар Дега е сред най-видните представители на импресионизма. Той участва в редица изложби на този кръг художници, но никога не възприема чисто импресионистичния подход на работа, а представя своята подчертано лична гледна точка. Едгар Дега проявява по-малък интерес към природата, отколкото към модерния град и живота на хората в него. През 1860-1870-те основна тема в изкуството му са конните надбягвания, благородството и елегантността на конете и жокеите. В средата на 1860 Дега открива света на балета и рисува първата си композиция на тази тема. Изисква се задълбочено и продължително наблюдение и огромен брой скици, рисувани „зад кулисите” по време на репетиция, в почивката, в гримьорната и на сцената. Балетът остава негова страст до края на дните му.

Подготвените предизвикателства са част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.