ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО
Семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“

#ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

БЕРНАР БЮФЕ (1928 – 1999)
Църквата в Сен Мор де Фосе, 1983
Национална галерия

 

ПОМИСЛЕТЕ
Вгледайте се в архитектурния пейзаж, предположете и обсъдете заедно защо художникът изобразява градските сцени без присъствието на хора.

ПОТЪРСЕТЕ
Обърнете внимание на подписа на художника.
Опитайте се да се подпишете в стила на Бернар Бюфе.
Изпратете ни резултатите си на edu_nag@yahoo.com, а ние ще ги публикуваме на страницата ни.

ПРИЗРАЧНИЯТ ГРАД
Още с първите си изяви Бернар Бюфе придобива завидна популярност, съизмерима с тази на Пикасо, а наградите и оглавяването на престижните световни класации са резултат на неподражаемия му начин на рисуване.
Бернар Бюфе работи в областта на живописта, графиката и илюстрацията. Създава над 8 000 произведения, сред които портрети, пейзажи, натюрморти и религиозни композиции. Прави редица анималистични серии, в които оживяват образите на разнообразни птици, насекоми (морски кончета, пеперуди), кучета и котки, риби, гризачи, носорози, хипопотами, газели и маймуни. Разработва сюжетите си в големи серии: „Животът на Жана д`Арк”, „Птиците”, „Париж”, „Ню Йорк”, Църквите на Франция” и др. Пейзажът „Църквата в Сен Мор де Фосе” представя една от любимите теми на художника – обезлюдените градски улици със старинна архитектура. Сградите, булевардите, каналите и църквите са като декор за театрална пиеса без зрители и актьори. Дори дърветата са без листа и никога не цъфтят, а в клоните им няма птици.

Подготвените предизвикателства са част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.