ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО
Семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“

#ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

ХЕНРИ МУР (1898 – 1986)
Глава-шлем №6, 1975
Национална галерия

 

ПОМИСЛЕТЕ И НАРИСУВАЙТЕ
Ако направите скулптура, къде бихте я поставили във Вашия квартал? Колко голяма ще е тя? Какво ще изобразява? Нарисувайте я!
Изпратете ни резултатите си на edu_nag@yahoo.com, а ние ще ги публикуваме на страницата ни.

ДА РИСУВАШ С БРОНЗ
Хенри Мур е сред най-значимите английски скулптори на XX век, известен със своите полу-абстрактни монументални бронзови фигури, които поставя в паркови пространства. Днес можете да откриете негови творби в над 35 държави.

Хенри Мур е седмо дете в семейството на йоркшийрски въглищен миньор, който иска най-доброто за своите деца и ги насърчава да станат учители. Той не подкрепя артистичните амбиции на сина си. На 18-годишна възраст Хенри се записва в колеж по изкуства, но започва Първата световна война и той постъпва в армията. През 1917 участва в битката при Камбре, където неговият полк е бомбардиран. От 4000 войници оцеляват само 52, сред които е и Хенри Мур. В по-късен етап от своя творчески живот той прави голяма серия от скулптурни творби, озаглавени „Шлем“. Те му напомнят за Втората световна война, когато войници и граждани са носели защитни шлемове и маски, за да могат да се предпазят от бомбените атаки. В началото на 1980-те Хенри Мур прави самостоятелна изложба в България и лично дарява скулптурата „Глава-шлем №6“ на Държавата чрез дарителски фонд „13 века България“. През 1986 творбата постъпва в колекцията на Националната галерия.

Подготвените предизвикателства са част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.