ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО
Семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“

#ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Атанас Яранов (1940-1988)
Молитва за дъжд, 1984
Национална галерия

 

ПОМИСЛЕТЕ И НАРИСУВАЙТЕ
Какви български обичаи познавате? Как се наричат? Можете ли да ги нарисувате?
Изпратете ни резултатите си на edu_nag@yahoo.com, а ние ще ги публикуваме на страницата ни.

Потапяне в мита
Изкуството на XX век е постоянен процес на търсене на нови изразни средства и все по-смели експерименти. Образите, формите и обектите се променят. Изкуството започва да се занимава много по-активно с развитието на обществото и на самия автор.

Картините на Атанас Яранов са посветени на древни ритуали, митове и фолклорни обичаи. Художникът формира своя уникален стил, използвайки познанията и интересите си към традициите на средновековната икона, стенопис и дърворезба. В неговите платна оживяват народни поверия и легенди. Фигурите населяващи картините му, са изключително въздействащи с мощната си форма. Образите са лишени от индивидуалност, тъй като художникът търси общото между хората, а не това, с което е специален всеки един от тях. Атанас Яранов се опитва да намери човека и неговото място в света, търсейки дълбоките му корени, свързани с природата, обичаите и традициите. С молитва за дъжд през лятото хората са молели боговете за дъжд. Изключително модерен, любопитен и уникален със своя стил, художникът ни пренася в един забравен свят.

Подготвените предизвикателства са част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.