Стената Vol. 5: Филипина Стаменкова
ОТРАЖЕНИЯ

6/06/2024 - 31/05/2025

Куратор: Мартин Косташки

Вернисаж на 6 юни, четвъртък, от 18:00 часа
Квадрат 500, Атриум
Вход от бул. „Васил Левски“

Петото издание на проекта „Стената“ на Националната галерия представя сайт-спесифик инсталацията „Отражения“ на художничката Филипина Стаменкова.

Огледалото е уникален предмет и аспект на едно много лично преживяване в рамките на мястото, в което се намираме. Това, което виждаме, се променя, докато се движим – подобно на последователността в сцените на филм. Преживяване, основаващо се на принципа на анаморфозата.

Авторката споделя: „Когато посетителите стигнат до тази стена, виждат себе си отразени в огледалото и така заемат централно място в инсталацията. В контекста на архитектурата и екстериора, огледалата запазват магическата способност да огъват, изкривяват, разширяват и преобразуват образите, а чрез тях и нашето възприятие за тях и връзката ни с обитаемото пространство. Понякога приятно, понякога изненадващо или дори успокояващо, често странно и объркващо преживяване, актът на улавяне на себе си в отразяваща повърхност е толкова фундаментален за нашата постоянна оценка. Огледалната повърхност е странно пасивна, но натрапчива и енергична, не само защото отразява околната среда и хората около себе си, но защото поради самото естество на отразяващото си качество трансформира начина, по който виждаме света, който ни заобикаля.“

Когато зрителите видят себе си, отразени в произведение, изкуството незабавно предизвиква особен интерес и създава магично очарование, подобно на мита за Нарцис. Мащабът на огледалната скулптурна инсталация разширява визуалното пространство на атриума в Квадрат 500, което е друг аспект на навлизането му във вътрешния живот на галерията — променя го и създава ново пространство.

Инсталацията е проектирана и изработена от ателие Woood – споделено място за работа на хора с идеи, които умеят да боравят с ръцете си, с инструменти и, които имат инженерна мисъл. Място за смели проекти, дизайнерски разработки и творчески работилници по керамика и дърворезба. Ателието е известно със своята продукция в Грузия, Мароко, ЮАР, както и в цяла Европа. И до днес условие за приемане на дадена поръчка е тя да бъде комплексна и да изисква брейнсторминг и креативност. Марката Woood става популярна и покрай работата си за модния гигант Louis Vuitton, за който произвежда различни фасадни и интериорни инсталации за бутиците на марката в Лондон, Париж, Токио и др. В България Woood са широко познати с работата си по редица проекти, свързани с градски каузи – коледната украса с кауза на агенция Imp-Act, скритите букви на фондация „Прочети София“, както и с инициативи, развиващи туристическия имидж на столицата, в партньорство с летище София и независимата платформа за градски символи soSofiа.com.

За автора:
Филипина Стаменкова завършва специалност „Текстил“ в НХА през 2013, като впоследствие насочва своите академични интереси към историята и теорията на изкуството, с фокус върху съвременното изкуство. Интердисциплинарният й подход я подтиква да експериментира с различни медии. Едни от знаковите й творби са обекти, представяляващи ординерни предмети от бита в умален мащаб, изработени от многобройни миниатюрни огледални пластини. В живописта, както и в кавалетната скулптура, авторката се интересува от диалога, който тя самата осъществява с реалността. Реалност, която човек може да приеме и преодолее само с тънко чувство за хумор и с наивен по детски поглед към света и неговите вечни, непреодолими драми. Това е и една своеобразна игра. Игра на светлини и танцуващи между тях сенки, на ритмично проблясващи лъчи светлина; игра на отражения, в която творецът е веднъж в ролята на отразения, а друг път – в тази на отразяващия.

„Стената“ се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Лъчезар Цоцорков“

Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.