Златното руно. Пътят на аргонавтите

Колекция Васил Божков

16/03/2018 - 1/07/2018

Националната галерия и Фондация „Тракия“ представят изложбата „Златното руно. Пътят на аргонавтите“, в която са изложени 62 експоната от Колекция Васил Божков.

Чрез великолепните произведения на изкуството на древните майстори посетителите ще минат по стъпките на приказното приключение на аргонавтите. Експонатите ще отведат зрителите в антични свещени места – Делфи и Самотраки, в тракийските царства, в земите на легендарните амазонки, в страната на слънцето – Колхида, на свещения остров Крит.

Отделните модули разкриват различни аспекти от вярата и обредността на древните народи, както и някои от тайните на техните занаяти и изкуства.

Златното руно е оставило трайни следи в колективната историческа памет като символ на новия живот, плодородието, царската власт и връзката с боговете. Жертвоприношението на свещения златен овен, пренесъл Хела и Фрикс в Колхида, е представено в сцената върху сребърния кантарос с позлата, поставен в центъра на изложбата.

За седми път артефакти от Колекция Васил Божков ще бъдат експонирани пред публика.

Изложбата включва златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази с изображения на светилището в Делфи, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и др. В екпозицията ще бъдат изложени и два съда с изображения на тракиеца Орфей – един от аргонавтите – върху позлатени кантарос и ритон, които са единствените открити досега.

В изложбата “Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ за първи път пред публика се експонират 17 предмета, два от които са червенофигурна керамика. Сред тях са сребърният ритон със скулптирана фигура на стар Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера – блестящ пример за изтънчено произведение на лукса. Върху два сребърни съда се появява образът на Тезей – най-известният герой на Атика в Античността. Посетителите на изложбата ще могат да видят масивен златен кантарос от ХІІ-Х в. Пр. Хр., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на VI в. Пр. Хр. Изображения на Херакъл украсяват един сребърен позлатен кантарос.

Куратори на изложбата са д-р Любава Конова – специалист по тракийска и антична история и археология и Елка Пенкова, подготвили и реализирали над 30 временни изложби в България и чужбина, както и раздели от постоянните експозиции в Националния исторически музей.

Колекция Васил Божков се състои от над 3 000 предмета на античното изкуство, постъпвали през годините от 2005 до днес. Съставена е от разнообразни групи паметници, изработени от различни материали, датирани от неолита до Късната античност.