Olympia
Самостоятелна изложба, специално създадена за музея на живеещия във Виена артист Алдо Джианоти

Изложбата „Олимпия“ взима своето име от местността на полуостров Пелопонес в Гърция, където са се провеждали Олимпийските игри през древността. Със своите рисунки Алдо Джианоти пренася духа на тази антична спортна арена в музея, където публиката има възможност да изследва спортната тематика не само физически, но и да се занимае с въпроси като национална идентичност, съревнование и субординация в световен мащаб. Авторът цели да превърне институцията в един своеобразен стадион на възможности, взаимовръзки и саркастични коментари – поглед върху нашето общество, започващ от индивидуланото през колективното до националното, глобалното и универсалното.

Алдо Джианоти развива концепцията за изложбата OLYMPIA през последните няколко месеца, както и по време на престоя си в София. Използвайки материали и съоръжения като настилки за бягане, подиуми и спортни артикули,  aртистът изследва как човешките взаимоотношения с музея за изкуство могат да бъдат представени различно, по начин който емфатично поставя и разрушава границите на социалното поведение, очаквано от нас, когато посещаваме музейна институция. Алдо Джианоти прави това като ни предизвиква да станем активни играчи в неговата Олимпиада, физически и концептуално.

Алдо Джианоти е роден в Генуа през 1977. Живее и работи във Виена, Австрия от 2000 година. Основател на Асоциация Kforumvienna www.kforumvienna.com, член на танцова и перформативна компания Liquid Loft (визуална концепция). Учи от 1995 до 2002 в Академията по изящни изкуства в Карара, в класа по живопис на Проф. Омар Галиани. През същия период е бил на обменни програми в Академията по изящни изкуства Уимбълдън (специалност видео) и Академията по изящни изкуства в Мюнхен (специалност фотография). Защитава дипломна работа на тема: Културни политики на Австрия по отношение на съвременното изкуство в Австрия.  Имал е представяния на свои проекти в Албертина (Виена), Кунстхаус Грац, ar/ge kunst galerie (Болцано), Музей за съвременно изкуство Загреб и много групови изложби и публични интервнции. Представен е от галерия Виктор Бухер Виена.

Изложбата се осъществява в партньорство с FLUCA (инциатива на Фондация Отворени изкуства и Австрийско посолство в София) и Виенски клуб-България.

С подкрепата на Пловдив2019, Столична Община, Община Пловдив и Федерално Канцлерство на република Австрия.