Факт, фикция, истина
Изложба от програмата на Десетото юбилейно издание на Международния фотофестивал – биенале „Фодар“

Фондация „Фодар“ е създадена през 1999 с предмет на дейност в областта на визуалните изкуства с приоритет на фотографията. Основен продукт на дейността на фондацията е Международният фотофестивал – биенале „Фодар“. Досегашните издания на биеналето са проведени в партньорство с община Плевен в Художествена галерия „Илия Бешков”. През годините представителни колекции от биеналето са гостували в София (Национален дворец на културата, 1999; фоайе на Централна гара, 2004; Национална галерия, 2006), в Пловдив (Международен панаир, 2003 и 2004), Габрово (Дом на хумора и сатирата, 2010 и 2011), СУ „Св. Климент Охридски” (галерия „Алма Матер“, 2014).

Статистиката на фестивала показва, че за изминалите девет издания в него са участвали над 14 000 произведения, дело на повече от 1 200 автори от 53 държави. Регламентът на конкурса не е ориентиран към представители на масовото любителско движение. Изданията са тематични, приемат се само разгърнати фотографски форми, а журитата са с численост от 9 до 11 експерта в областта на фотографията, визуалните изкуства и различни области на хуманитаристиката.

Изложбата „Факт, фикция, истина” в Музея на социалистическото изкуство представя творби на млади автори и на такива, ориентирани към настоящето на страните от Източна Европа. Със свои серии участват 27 фотографи от 14 държави. Kуратор на изложбата и председател на Фондация „Фодар“ e Антоан Божинов.

Николай Ущавалийски