Кутия с негативи

Кутия с негативи представя фотографския архив на Галина Йотова, която е снимала художнически акции, фестивали и изложби в България от края на 1980-те до началото на XXI век.

Какво има в тази кутия?

Филми с първите акции на групa художници и приятели около изкуствоведа Димитър Грозданов.

Филми от фестивала „Процес – Пространство” от създаването му през 1992 до 2002.

Филми и отделни кадри от акции, снимани от неизвестни лица, но предоставени преди години и съхранени от Галина Йотова.

По време на сканирането и дигитализирането се появяват и нови негативи, които забравата е забутала по ъглите на шкафове и чекмеджета. Това са репетиции в Куклен театър „Дора Габе“, Толбухин (днес Добрич) от сезон 1987/1988 за постановки на Стефан Москов с Мая Новоселска, Кръстю Лафазанов и други актьори.

Кутия с негативи е част от живота някога, но е и среща с близката история на изкуството в България, която с времето неминуемо губи от яркостта на спомена, но ни връща увереността в силата на въображаемото минало.

„Фотографският образ в този смисъл е повод за активиране на паметта, но не и определител на нейното съдържание“ – казва проф. Цочо Бояджиев в книгата „Философия на фотографията“.
Така фотографията в Кутия с негативи не балсамира време, а реставрира питания. Задава въпроси, които никога нямат само един отговор.

Тази Кутия с негативи е малка, но е възможност да предизвика по-различна интерпретация на периода, да осветли имена и личности, които са създали и белязали пътя, наречен „съвременно изкуство в България”.

Изложбата е финалният кадър от дарението на Галина Йотова за Националната галерия.

http://sofiaarsenal-mca.org/