Неотложни теми/Украинско експериментално филмово и видео изкуство

27/04/2022 - 31/07/2022

Вернисаж на 27 април, сряда, от 18:00 до 20:00 часа.

Националната галерия кани на изложба, запознаваща със съвременно филмово и видео изкуство от Украйна. Специалната селекция на творби е дело на известния украински художник Микола Ридни, живеещ в Киев, по покана на директорката на галерията Ярослава Бубнова. Проектът “Неотложни теми. Украинско експериментално филмово и видео изкуство” се разполага в експозиционните пространства на Квадрат 500 и е формата, под която Националната галерия директно подпомага участниците му от Украйна.

Микола Ридни, художник, куратор и активист, излиза на сцената след Оранжевата революция и превръща политическата реалност във водещия елемент на работата си. Познат е на българските арт-среди от презентацията му в Института за съвременно изкуство – София през 2014.

Подбраната от него програмата дава възможност на българската публика да се запознае с активните украински автори, останали в страната си и днес, по време на активните военни действия. Тя очертава темите, вълнували ги през годините от анексирането на Кримския полуостров от Русия – усещанията в държавата Украйна на вътрешна и външна политическа промяна.

Микола Ридни контекстуализира селекцията си за Националната галерия по следния начин: “Руската инвазия в Украйна, започнала през февруари 2022, разтърси Европа и останалия свят. През последните 8 години, откакто през 2014 Русия анексира Крим и разпали хибридна война в региона на Донбас, украинското общество живя в обстановка, изпълнена с напрежение и заплаха. Тази видеопрограма представя селекция от видеа и филмови очерци на украински художници и режисьори, създадени през този период. Филмите разглеждат редица въпроси, като въздействието на пропагандата и разрухата от войната, оцеляването в травмиращи условия, както и хуманитарната и екологична катастрофа. Докато някои от филмите отразяват текущи събития от онова време, други преосмислят исторически разкази и очертават дистопични перспективи. Щеше ли да е възможно катастрофата да бъде предотвратена, ако вниквахме в творческите идеи с повишена чувствителност?

Стотици украински граждани са убити, голяма част от инфраструктурата и жилищните райони са разрушени, все още съществува много висок риск от повреда в атомните електроцентрали. Някои от творците успяха да емигрират в съседните страни от ЕС, а други останаха в собствената си страна без възможност да я напуснат. Ролята на изкуството стана по-значима и от дискусии за емоционалното въздействие и мисловната дейност се фокусира върху социалните практики.
Целта на „Неотложни теми“ е да призове за солидарност във време, когато много държави, доброволчески организации и отделни хора помагат на жертвите на агресията на Путин”.

Куратор: Микола Ридни