Индонезийска колекция в Национална Галерия – Квадрат 500

17/09/2019

От 17 септември 2019 българската публика и гостите на град София ще имат възможността да се любуват на културни артефакти и творби на изкуството от Индонезия като част от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, зала 20.

Добрите приятелски отношения между Индонезия и Националната галерия в София могат да бъдат проследени още от 1960, когато президентът Сукарно посещава престижната институция. 60 години по-късно, отношенията са по-добри от всякога и след дългогодишно партньорство и по време на официална визита на министъра на външните работи на Република Индонезия – Н.Пр. г-жа Ретно Марсуди, Националната галерия вече разполага с артефакти от Индонезия – най-големия архипелаг на земята, район в Югоизточна Азия, известен със своето разнообразие.
Липсата на каквито и да е творби от Индонезия до момента в колекцията на Националната галерия вдъхновява Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид, посланик на Република Индонезия у нас, да направи дарение на предмети от бита и културата на далечната държава.

Текстил, бижута от злато и сребро от различни етноси и острови, съдове за церемонии и съхранение на храна, древен стол за обрязване и кукли от индонезийския традиционен театър на сенките, са само някои от ценните предмети, представящи райони от о. Суматра (на запад) до индонезийска Папуа (на изток), които ще бъдат в постоянната експозиция на Националната галерия. Ръчно рисуваният текстил, наричан батик, е национална гордост на Индонезия и от 2009 обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Чрез тази колекция, открита от г-н Боил Банов – министър на културата на Република България и от Н. Пр. г-жа Ретно Марсуди – министър на външните работи на Република Индонезия, Националната галерия и посолството на Индонезия не само предлагат един по-добър междукултурен диалог, но и поощряват откриването на нови пътища в сферата на туризма, търговията и инвестициите.