НАДЯВАМ СЕ ДА ПРОДЪЛЖИТЕ ДА БЪДЕТЕ ЗАПЛЕНЕНИ ОТ ИТАЛИЯ И НЕЙНИТЕ ФАНТАСТИЧНИ ИСТОРИИ
Интервю с Микол Ди Вероли, куратор на изложбата ИТАЛИЯ. (НЕ)ВИДИМИТЕ ИСТОРИИ


Микол ди Вероли
Снимка: личен архив

„ИТАЛИЯ. (НЕ)ВИДИМИТЕ ИСТОРИИ“ представлява едно изключително и вълнуващо културно пътешествие, белязано не само от визуалния и критичен разказ, но и от произведенията на 15 съвременни творци, вдъхновени както от традицията, така и от нашето съвремие. Как подбрахте художниците?

С Доминик Лора работим заедно от няколко години и споделяме една и съща критична визия, така че изборът на авторите и съответните произведения бе направен в съвършена хармония. Спряхме се на художници от различни поколения, чиито изследвания винаги са били фокусирани върху италианската ни идентичност, допринасяйки за нашата историческа, човешка и културна среда посредством живописта, фотографията, скулптурата и видео арта. Целта ни е да предложим цялостен поглед върху съвременното италианско изкуство, да популяризираме Италия, както и да покажем какво се случва в нашата красива страна.

Изложбата има за цел да насърчи активното участие на зрителите в едно пътешествие отвъд времето. Какво бихте искали да бъде тяхното участие и реакция?

Родена от желанието да се стимулира мултидисциплинарен диалог, изложбата следва една визуална пътека от съвременни произведения на изкуството и фотографски документи, видео и звукозаписи, предмети и артефакти от колекциите и архивите на Централния институт за демоетноантропология в Рим. Това е уникална възможност да се изследва концепцията за италианщината чрез оригинален артистичен подход, разбиран като принадлежност, битие и какво е да се чувстваш италианец днес. Какво очаквам от публиката? Надявам се да продължите да бъдете запленени от Италия и нейните фантастични истории.

Бихте ли дали пример за експонат, който определяте като подчертано италиански?

Подредбата е замислена да представя макро области, където ще намерите предмети от ежедневието на хората от началото ХХ век, които чрез невидими нишки се свързват със съвременни произведения на изкуството и видео инсталации, за да дадат израз на безвремието на разказа за нематериалните аспекти на културата. Ще намерите творби, които показват религиозни практики, като например картата на Италия от Дарио Гибаудо, съставена от фигурки на Иисус, или „Света Патриция, Мъченица за питие“ от Рокси в кутията, където светицата е изобразена като попикона. Мария Лай използва народните традиции на Сардиния, като театърa или произведения, свързани с техниката на бродиране. Други творби разказват за празненства и шествия, като например картината на Лаурета, изобразяваща дете в момента преди празненството. Има и по-интимни творби, свързани с традициите на дома, като работата на Фавели, съставена от порцеланови съдове, които губят употребата си и разкриват загуби, но в същото време приличат на вотиви.

Изложбата е своебразно мултисензорно пътешествие в сърцето и душата на италианците. Впечатляващата аудио-визуална и видео концепция определяте като полифонично визуално-аудио потапяне.

Видеоинсталациите са създадени от Франческо Де Мелис, режисьор, музикант и антрополог с повече от 40 години научни изследвания както в Италия, така и в чужбина. На високотехнологични мултимедийни дисплеи в „микрокиното“ могат да се видят документални филми, които разказват за народната набожност, музика, както и за празненства, които се провеждат в Италия.

Често организираме образователни турове с деца, които посещават Националната галерия. Пътуваме до всички континенти, представени в постоянните и временни експозиции. Щастливи сме, че ще можем да им представим и „(Не)видимите истории“ на Италия.

Има няколко творби, които могат да стимулират детското въображение, като например работата на Давиде Моналди. Неговите скулптури са провокирани от необходимостта да разказва живота си чрез предметите, които го заобикалят. В тази изложба той пресъздава коша на известната игра баскетбол, подчертавайки желанието да я наблюдаваш с изтънчено иронична жилка, като дете, което гледа към света отдолу нагоре.
Друга интересна работа за децата е произведението на Джузепе Стампоне, което изглежда като една огромна игра на дама, древна италианска игра, или произведението на Томазо Кашела, който чрез скулптури представя пазар със сергии от цветя и животни.

Интервюто взе Яна Братанова,
уредник в Националната галерия