Ода Жон в България – проект под патронажа на Френски институт в България

26/11/2018

„Коя е Ода Жон?” – премиерна прожекция за България в Национална галерия/Двореца на 1 декември 2018 от 16.30 часа в присъствието на художничката Ода Жон на режисьорката на едноименната документална кинолента Камила Пфефер. Продукцията е представена на  Берлинале през 2106. Събитието е част от проекта за завръщането на Ода Жон в България.

На 22 ноември т.г.,  под патронажа на Френския институт в България, се откри за първи път у нас голямата ретроспективна изложба „Сърцевина“, подготвена специално за залите на Националната галерия/Двореца от Ода Жон (артистичен псевдоним на Михаела Дановска) с куратор Надежда Джакова. Според договора между галерията и авторката, същата вечер в Балната зала, в която няма експозиция, се организира пърформативен коктейл, назован „Вечеря – натюрморт“. Ода Жон, галерията Темплон (Париж), която финасира проекта с всичките негови компоненти, и асистентите на художничката изпратиха поименни покани с ръчно нарисувани детайли до подбраните от тях гости. Присъстващите бяха специално поканени от авторката – художници, куратори, галеристи, колекционери, журналисти или просто приятели от България, Германия, Франция, Белгия, Великобритания и Швейцария. Повечето от тях посетиха за първи път България по повод на изложбата на Ода Жон. Визията, сценарият, сценографията, както и скулптурните елементи в аранжирането на масите и менюто, бяха по идея на  художничката и илюстрираха индивидуалния й стил и концепцията на изложбата. Пърформънсът придаде действие на образите от живописните произведения, като въвлече присъстващите не/осъзнато в авторовия замисъл и изгради действаща картина с живи участници и предмети (храната). В този смисъл авторката умело и прецизно структурира своя пърформативен натюрморт, без да накърнява личното пространство на зрителя.

Друга част от проекта е пътуващата бронзова скулптура на Ода Жон „Прегръдката“, която започна своето пътешествие в страната на 1 септември –  артистично приключение в няколко места, специално подбрани от авторката и куратора Христина Бобокова. „Прегръдката“ бе показана през септември във Варвара, премина през кариера Ветово – участък Запад 4 на мини Каолин и през прочутата „Вазова пътека“ в района на Своге край с. Заселе,  а на 1 декември ще бъде в градината на двореца „Врана“.