Съвременно изкуство
в публичното пространство – постоянно предоговаряне
на отношенията

Разговор на Ванеса Джон Мюлер и Барбара Щайнер
по повод приключването
на проекта “Бронзовата къща“ на Пламен Деянов
в София
Модератор: Лъчезар Бояджиев

14/12/2018

Две известни международни кураторки ще говорят за това, как се дефинира публичното пространство днес, кои са факторите и енергиите, участващи в изграждането му, как съществуват в него различните хора и общности, как се изграждат отношенията там и други теми.

Разговорът ще се проведе на английски език.

Вход: свободен
14 декември 2018, 19.00 часа
Национална галерия/Квадрат 500
Лекционна зала, V етаж
Вход от бул. „Васил Левски“

Ванеса Джон Мюлер е изкуствовед, куратор и писател. От 2013 ръководи програмната дейност на Кунстхале Виена, където развива специални проекти, публикации и различни дискурсивни формати, свързани с изложбите. Между 2000 и 2006 е куратор в Кунстферайн Франкфурт, а след това – ръководител на изследователските програми на Европейското кунстхале в Кьолн. Между 2007 и 2011 е директор на Кунстферайн в Дюселдорф. Куратор на павилиона на Албания на 57-то Венецианско биенале през 2017.

Барбара Щайнер е директор на Кунстхаус Грац от 2016. Дългогодишен директор на Галерията за съвременно изкуство в Лайпциг и гост-преподавател в Художествената академия там. Автор на монографии за художници и на книги, посветени на теми като икономика и изкуство, концепции за пространството и обществените музеи. В проектите си изследва условията за художествено, кураторско и институционално реализиране на изложби, привличайки вниманието върху аспектите на дебат и предоговаряне в тях .