Вера Недкова (1906 – 1996) принадлежи към поколението художници, които обновяват през 1930-те българската пластична култура. Следва и завършва живопис във Виена и през 1934 се завръща в България, за да остане да твори на родна земя до края на живота си. През дългият си жизнен и творчески път авторката оставя богато и разнообразно наследство, което е отражение на нейния живот. Отдавна получило признанието на публиката и критиката, изкуството на Вера Недкова има значителен принос за развитието на българската култура.

Къщата музей е открита през 2004. Намира се на втория етаж в жилищна кооперация. Апартаментът принадлежи на семейство Недкови след завръщането им от Виена. Тук художничката създава едни от най-известните си творби.

През 1995 Вера Недкова завещава всичко, което притежава, на българската държава в лицето на Националната галерия. Нейната воля е то да остане в своя ансамбъл в памет на семейство Недкови и мисията му за българската култура.

Националната галерия предлага възможността да се посетят къщите-музеи на ярки фигури в историята на българското изкуство и култура от първата половина на ХХ в. Скулптурите на Иван Лазаров и живописта на Никола Танев и Вера Недкова могат да бъдат видени в интериора на домовете, в които част от тях са били замислени и създадени.

Работно време
Вторник – петък: 10.00 – 17.30 ч.
Почивни дни – събота, неделя и понеделник, официалните празници в България, Коледа, Нова година и Великден
Предварително записване за посещение: +03592 980 00 73
Билет – 3 лв.
Безплатен вход: деца до 12 г., посетители с физически увреждания, ученици и студенти от художествените училища, служители на музеи и галерии, журналисти, членове на СБХ, ICOM, ICOMOS, AIAP, AICA.

Къща музей „Вера Недкова”
ул. „11-ти август“ № 2