„Нарисувани думи“
Съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство

16/03/2019 - 12/05/2019

Изложбата “Нарисувани думи” (Drawing Words) събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години.

Създадена с подкрепата на Британски съвет и представена в България в партньорство с Британското посолство, изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превърнала илюстрацията в масова, въздействаща форма на изкуството.

Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестни заглавия като „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“. Изложбата “Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път.

Програмата на изложбата предвижда и детски работилници, чрез които най-малките творци ще имат възможност отблизо да се докоснат и запознаят с тази форма на изкуството.

Куратор на изложбата е Лорън Чайлд, носителка на множество награди, художник и писател, Детски лауреат за 2017- 2019 година − титла, която се присъжда в Обединеното кралство на всеки две години за цялостен принос към детската литература.

„За мен илюстрацията е тясно свързана с поезията. Чрез грижлив подбор на изображение, което най-добре би изразило значението, илюстрацията се радва на предизвикателството и привилегията да е хиперселективна, да изчиства мисли или събития, като ги събирай в едно единствено изображение и сътворява образи, които всеки път могат да се тълкуват по различен начин“, споделя Лорън.

Изложбата е създадена от творческия екип на студио Etcetera и графичен дизайн на Regular Practice, и представя:
• Джил Колдър, „Робърт Първи Шотландски“ (Birlinn).
• Лора Карлин, „В свой собствен свят“ (Phaidon)
• Ребека Коб, „Леля Амилия“ (Macmillan Children’s Books)
• Уилям Грил, „Вълците от Къръмпо“ (Flying Eye Books)
• Емили Хюз, „Неопитомен“ (Flying Eye Books)
• Ясмин Исмаил, „Лягай си, Фред!“ (Bloomsbury)
• Нийл Лейтън, „Емили Браун и Онова Нещо“ (Hodder Children’s Books)
• Дейвид Макинтош, „Новият ни съученик Маршъл Армстрог“ (HarperCollins).
• Емили Ранд, „Денят на едно куче“ (Tate Publishing)
• Дейвид Робъртс, „Прахан“ (Hachette)

Гостуването на изложбата „Нарисувани думи“ в София е част от програмата, с която Британски съвет и Британското посолство отбелязват 80-годишнината от създаването на първия офис на Британски съвет в страната и 140 години от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Обединеното кралство.