70 години Национална галерия. Европейски диалози
05/06 – 31/07/2018
БКИ „Дом Витгенщайн“, Виена

Изложбата „70 години Национална галерия. Европейски диалози” гостува в Българския културен институт ”Дом Витгенщайн” във Виена, Австия.

В изложбените зали се представят 32 платна на 32-ма утвърдени български творци.

В годината на Европейското културно наследство и българското председателство на Съвета на Европейския съюз Националната галерия отбелязва своя 70-годишен юбилей. Изложбата „70 години Национална галерия. Европейски диалози” е едно от събитията, посветени на тази годишнина, и бе открита на 26 април в София. От 5 юни тя ще може да се види и в залите на БКИ ”Дом Витгенщайн”.

Платна на художници като Александър Мутафов, Атанас Яранов, Дечко Узунов, Георги Божилов, Генко Генков, Магда Абазова, Сирак Скитник, Цанко Лавренов, Вера Недкова, Златю Бояджиев и др. ще бъдат изложени във Виена. Изложбата илюстрира участието на Националната галерия в европейския културен живот през изминалите 70 години и ще бъде открита в присъствието на директорката й Слава Иванова. Художниците ще бъдат представени от изкуствоведа проф. д-р Улрих Гансерт.

„Когато обмисляхме как най-добре да отбележим 70-те години, в които Националната галерия е самостоятелна институция, решихме да се върнем назад във времето и да видим как през всичките тези години тя се е вписвала в европейския културен живот. Оказа се, че наши платна са показани в над 200 изложения в престижни музеи и галерии в Европа“, каза специално за Меланж Булгарен директорката на Националната галерия Слава Иванова. Докато за събитието в София са били подбрани 70 произведения, участвали в 40 изложби, поради по-малкото пространство във Виена пристигат 32 картини, които са знакови за колекция „Българско изкуство“ на галерията.

Интересен факт е, че две от творбите в настоящата експозиция вече са били представяни във Виена. Това са „Момиче, което се реши“ на Иван Ненов и „Синьо канапе“ на Георги Божинов (Слона). Те са участвали в изложбата „Жената в българското изкуство“, организирана в австрийската столица през 1976 г.

На изложбата в БКИ “Дом Витгенщайн“ ще бъде показана и емблематичната картина на Бенчо Обрешков „Дамски портрет“. През 1937 г. тя участва в световното изложение в Париж и печели златен медал.

Освен в София, „70 години Национална галерия. Европейски диалози” ще бъде представена единствено във Виена и ще остане тук до 31 юли 2018 г. Изложбата се явява и „своеобразно знаково предаване на щафетата на европейското председателство“, допълва Слава Иванова.

4. юни 2018 | By Melange Bulgaren