Ян Фабър:
Животните са най-добрите лекари и философи, от които можем да се поучим

25/03/2019

На 22 март 2019 г. в залите на Националната галерия бе открита изложбата „Не може да се избяга от изкуството“ на белгийския визуален артист Ян Фабър, която може да бъде видяна в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство до 28 април 2019 г.

Ян Фабър даде специално интервю за Образователния отдел на Националната галерия.


Интервюто с белгийския артист Ян Фабър можете да чуете тук.

Предлагаме на вашето внимание въпросите, които зададе Яна Братанова – уредник в отдел „Образователни програми“ на Националната галерия:

Откривате ли нещо в изкуството, което е рядкост или не съществува в живота?

Мисля, че има само едно изкуство – това е човешкото изкуство. Като човек трябва да си смирен, за да оцениш красотата.

Има ли символ, който Ви преследва непрестанно през годините и се проявява в творчеството Ви отново и отново?

Според мен това е идеята за метаморфозата. Идеята за трансформацията. Идеята за човешкото тяло. Идеята за трансформация от животно в човек и от човек в животно. Защото животните са най-добрите лекари и философи, от които можем да се поучим.

Бихте ли посочили конкретна Ваша творба или такава на друг художник, за която не бихте пропуснали възможност да говорите?

Художниците, които ме вдъхновяват и до днес, са фламандските майстори. Един от тях е Йеронимус Бош. Ще дам пример с „Корабът на глупците“ – малка картина, прекрасна картина, която е изпълнена с въображение и нападки срещу властта. Тя е по-авангардна и по-съвременна от голяма част от съвременното изкуство.

Ако бъдете пред аудитория от деца, какво бихте им казали за изкуството си?

Не трябва да им казвам нищо, защото през повечето време те са много по-изобретателни и с по-голямо въображение от професионалните ценители на изкуството.